Hafta Hafta Hamilelik Bir bebek dünyaya getirmek insan metabolizmasının en büyük mucizelerinden biridir. Yaklaşık 9 ay 10 gün yani 40 hafta süren bu serüvende gün geçtikçe; her bebek muayenesinde ya da o içinizde her kıpırdadığında bu mucizeye tekrar tekrar hayret edeceksiniz. Minik yavrunuzun gelişimine şaşkınlık içerisinde ve büyük bir heyecanla şahit olurken süreci yakından takip etmek de hem anne hem de bebek sağlığı açısından önemlidir. Düzenli aralıklarla doktor kontrolüne gidilerek, ultrason taraması ve kan testleri başta olmak üzere birçok tetkik yapılmasının sebebi de budur. Minik yavrunuzun ne kadar büyüdüğünü, içeride neler yaptığını ve bir sonraki doktor kontrolünde sizi nelerin beklediğini merak etmeniz çok normal. Öyleyse hafta hafta hamilelik detayları ile merakınızı giderelim. 1-2 Haftalık Gebelik Toplamda yaklaşık 40 hafta süren gebeliğin ilk iki haftasında bebek gelişiminden ziyade gebeliğin meydana geliş hikâyesinden bahsedebiliriz. İlk 2 haftalık süreçte; Kanda östrojen ve progesteron hormonları miktarlarında artış olur. Gebelik hormonlarındaki artış ile rahim duvarı…
41. Hafta Gebelik
Bebek, dünyaya gelmeyi erteliyor. Doğumların neredeyse %40’ı, miadından sonraki yani 41 ve 42. Gebelik haftalarında meydana gelmektedir. Bebeğinizin endokrin sistemi stres hormonlarını üretmeye hazır. Bu sayede dünyaya geldikten sonra hayatta kalmak için daha az yardıma ihtiyaç duyacak.
40. Hafta Gebelik
40. Hafta sonun da artık bebeğiniz tatlı bir bal kabağı boyunda. Kilosu da neredeyse üç buçuk kiloya yaklaştı. Bebeğinizin kafatası yumuşak bir yapıda. Doğumun gerçekleşmesi için bu gereklidir. Doğum ardından bebeğin kafası bu sebeple yassı olabilir. Zaman içerisinde düzelecek ve sertleşecektir.
39. Hafta Gebelik
Artık son kulvara girerken 39. haftanın sonunda bebeğinizin boyu ortalama 49 cm. ve ağırlığı artık üç kiloyu geçti!Bebeğini vücudundaki yağ tabakası gelişmeye devam ediyor. Bu şekilde doğum ardından vücut ısısını kendi kendine de koruyabilecek düzeye gelecektir. Bebeğinizin derisi artık yavaş yavaş soyuluyor ve altında yeni deri tabakası da oluşumuna devam ediyor.
38. Hafta Gebelik
38.haftada da bebek günlük olarak 25 gram almayı sürdürüyor. Bebeğin bağırsaklarında mekonyum denilen ilk dışkı, git gide toplanmaya başladı. Biriken bu dışkı, normal koşullarda doğumun gerçekleşmesinden sonraki ilk 24 saatte atılır. Doğum sırasında anne de baba da olabildiğince sakin olmaya çalışmalıdır. Anne adayı hastanede oldukça güvendedir.
37. Hafta Gebelik
Düzensiz yaşanan sancılarda ve vajinal akıntıda artış fark edilebilir. Şayet akıntıda kan noktaları da gözlemlendiyse, doğuma kısa süre kaldığı anlaşılabilir. Ancak kan oranı fazla ile zaman kaybetmeden doktorunuza başvurunuz. 37. haftada anne adayı artık uyumakta güçlük çekmeye başlar.
36. Hafta Gebelik
Bu hafta itibari ile bebeğin yağ dokusu git gide artmaya başlayacak. Bu sebeple de kolları ve parmakları boğum boğum artık meydana çıkmaya başladı. 36. haftanın sonuna yaklaşıldıkça, şayet bebeğiniz bu hafta dahi dünyaya gelse erken doğum sorununa ait bir risk taşıma ihtimali oldukça azdır. 36 hafta itibari ile doğan bebekler ”prematüre” olarak tanımlanmaz.
35. Hafta Gebelik
Bebeğiniz 35. haftaya kadar ters durmaktaydı. (makat geliş) Bu haftadan itibaren büyük bölümü artık baş gelişe dönmüş pozisyondadır. Dönmeyen ortalama %4 hastanın bebeğin baş gelişe dönme riski azalmıştır. Bunların büyük bir kısmı sezaryen ile doğacaktır.
34. Hafta Gebelik
Artık anne karnında alanı daralan bebeğiniz doğum öncesi duruşunu alarak kendini doğuma hazırlamaya başlamıştır. Boyun öne doğru bükülmüştür, çene göğüs kafesine yaslanmış pozisyondadır. Bacaklar dizlerden bükülmüştür ve dizler iyice karına doğru çekilmiş vaziyettedir. Kollar da aynı şekilde dirseklerden bükülmüştür
33. Hafta Gebelik
33.haftada bebeğinizin beyin dokusu hızlı bir şekilde gelişir. Bu sebeple başı vücuduna oranla daha büyük gözükebilir. Ayrıca cilt altında yağ dokusu depolanmasını arttırdıkça bebeğin rengi de kırmızıdan yavaşça pembeye doğru değişecektir. Erkek bebekler için testisler artık tamamen karın boşluğundan normal yerleri olan skrotuma (torba) gitmişlerdir.